Tietoa meistä

Eläintarhan huvila 14

Viehättävä Eläintarhan huvila on yksi jäljelle jääneistä Linnunlaulun puuhuviloista ja pala helsinkiläistä kaupunki- ja huvilakulttuuria viime vuosisadan vaihteesta.

Huvila sijaitsee Tokoinrannassa, Eläintarhan lahden tuntumassa Helsingin kaupunginteatterin naapurissa. Vuodesta 2000 Helsingin kaupunki on ylläpitänyt huvilassa ulkomaalaisten taitelijoiden residenssiä. Lisäksi huvilan alakerrassa on yleisölle avoin, pysyvä porvariskotinäyttely, joka täydentää helsinkiläisten kotimuseoiden tarjontaa.

Vuosittain toistasataa residenssitaiteilijaa ympäri maailmaa ja kaikilta taiteenaloilta nauttii huvilan rauhallisesta miljööstä keskellä kaupunkia, meren rannalla.

Rakennus on museoviraston suojelema ja sen omistaa Helsingin kaupunki.

Taiteilijaresidenssi

Huvilan taiteilijaresidenssitoiminta tarjoaa majoitustiloja ulkomaalaisille ja ulkomailla vakinaisesti asuville suomalaisille taiteilijoille Helsingissä työskentelyn ajaksi.

http://www.elaintarhanhuvila.fi/fi/residenssi

Porvariskotinäyttely

Sukella 1800–1900-vaihteen porvariselämään pysyvässä näyttelyssä. http://www.elaintarhanhuvila.fi/fi/nayttely

Historiaa

Eläintarhan huvilana nykyään tunnettu uusrenessanssityylinen puuhuvila rakennettiin vuonna 1889 Valtion Rautateiden palveluksessa elämäntyönsä tehneen Frans Oskar Blomin ja hänen vaimonsa Olga Cecilia Blomin, os. Wikanderin, kodiksi. Aikanaan huvila oli osa laajempaa kaupungin silloiselle laidalle rakennettua huvilayhdyskuntaa, josta on nykyään vain osa jäljellä. Rakennukset ovat saaneet vuosien saatossa väistyä rautateiden tieltä.

Vanha puuhuvila on tullut 1990-luvulla Helsingin kaupungin omistukseen ja se on restauroitu huolella. Lähtökohtana oli, että talon alkuperäinen henki säilytetään. Toiminta-ajatuksena on ollut mahdollistaa ikkuna 1800-luvun porvariskodin tunnelmaan mahdollisimman alkuperäisenä.

Talo palautettiin asuinkäyttöön toisessa kerroksessa sijaitsevan taiteilijaresidenssien muodossa vuonna 2000.

Huvila 14 ennen ja nyt

Lue lisää Eläintarhan huvilan menneisyydestä sähköisesti ladattavasta historiikista.
Lataa julkaisu täältä

Helsinki edistää taidetta, kulttuuria ja luovuutta

Helsingin kaupunki kehittää kulttuurisesti rikasta pääkaupunkiseutua edistämällä taidetta, kulttuuria ja luovuutta. Kaupunkilaisille suunnattuja palveluja ovat kulttuuritapahtumat, esitykset, näyttelyt, kurssit ja taidekasvatus. Helsingin kaupunki haluaa palveluillaan varmistaa, että kulttuuri on monimuotoista ja kaikkien saavutettavissa.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan kuuluvat Eläintarhan huvila, Harakan saari sekä seitsemän kulttuuritaloa: keskustassa sijaitsevat Savoy-teatteri, lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo ja kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa sekä eri kaupunginosissa toimivat Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo. Kesäisin myös Espan lava täydentää ohjelmatarjontaa. Toimipaikkojen tapahtumat toteutetaan tiiviissä yhteistyössä helsinkiläisen taide- ja kulttuurikentän kanssa. 

Lisäksi Helsingin kaupunki jakaa avustuksia ja apurahoja taide- ja kulttuurialan organisaatioille, yhteisöille ja taiteilijoille sekä tarjoaa taiteilijoille hyvin varustettuja esitystiloja eri puolilta Helsinkiä. Ateljeetiloja ammattitaiteilijat voivat hakea Harakan saaresta, ja Eläintarhan huvila tarjoaa tukea vierailevien ulkomaalaisten taiteilijoille asumiseen.

Edellä mainittujen lisäksi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan kuuluvat myös kirjastopalvelut, HAM Helsingin taidemuseo, kaupunginmuseo ja kaupunginorkesteri.Kulttuurin ajankohtaiset

Mitä kaupungin kulttuurikentällä tapahtuu? Ajankohtaisia tapahtumia ja uutisia kulttuuripolitiikan saralta löydät kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sivuilta.

TUTUSTU


@Hkikulttuuri

Seuraa kulttuuripalveluita myös Twitterissä.

SEURAA