Tietoa meistä

Eläintarhan huvila 14

Viehättävä Eläintarhan huvila on yksi jäljelle jääneistä Linnunlaulun puuhuviloista ja pala helsinkiläistä kaupunki- ja huvilakulttuuria viime vuosisadan vaihteesta.

Huvila sijaitsee Tokoinrannassa, Eläintarhan lahden tuntumassa Helsingin kaupunginteatterin naapurissa. Vuodesta 2000 Helsingin kulttuurikeskus on ylläpitänyt huvilassa ulkomaalaisten taitelijoiden residenssiä. Lisäksi huvilan alakerrassa on yleisölle avoin, pysyvä porvariskotinäyttely, joka täydentää helsinkiläisten kotimuseoiden tarjontaa.

Vuosittain toistasataa residenssitaiteilijaa ympäri maailmaa ja kaikilta taiteenaloilta nauttii huvilan rauhallisesta miljööstä keskellä kaupunkia, meren rannalla.

Rakennus on museoviraston suojelema ja sen omistaa Helsingin kaupungin kiinteistövirasto.

Taiteilijaresidenssi

Huvilan taiteilijaresidenssitoiminta tarjoaa majoitustiloja ulkomaalaisille ja ulkomailla vakinaisesti asuville suomalaisille taiteilijoille.

http://www.elaintarhanhuvila.fi/fi/residenssi

Porvariskotinäyttely

Sukella 1800–1900-vaihteen porvariselämään pysyvässä näyttelyssä. http://www.elaintarhanhuvila.fi/fi/nayttely

Historiaa

Eläintarhan huvilana nykyään tunnettu uusrenessanssityylinen puuhuvila rakennettiin vuonna 1889 Valtion Rautateiden palveluksessa elämäntyönsä tehneen Frans Oskar Blomin ja hänen vaimonsa Olga Cecilia Blomin, os. Wikanderin, kodiksi. Aikanaan huvila oli osa laajempaa kaupungin silloiselle laidalle rakennettua huvilayhdyskuntaa, josta on nykyään vain osa jäljellä. Rakennukset ovat saaneet vuosien saatossa väistyä rautateiden tieltä.

Vanha puuhuvila on tullut aikanaan Helsingin omistukseen ja se on restauroitu huolella. Lähtökohtana oli, että talon alkuperäinen henki säilytetään. Toiminta-ajatuksena on ollut mahdollistaa ikkuna 1800-luvun porvariskodin tunnelmaan mahdollisimman alkuperäisenä.

Talo palautettiin asuinkäyttöön taiteilijaresidenssien muodossa vuonna 2000.

Huvila 14 ennen ja nyt

Lue lisää Eläintarhan huvilan menneisyydestä sähköisesti ladattavasta historiikista.
Lataa julkaisu täältä

Olemme osa Helsingin kulttuurikeskusta

Helsingin kulttuurikeskus on taiteen, kulttuurin ja luovuuden edistäjä, joka kehittää kulttuurisesti rikasta pääkaupunkiseutua. Kaupunkilaisille suunnattuja palveluja ovat kulttuuritapahtumat, esitykset, näyttelyt, kurssit ja taidekasvatus. Kulttuurikeskus haluaa varmistaa, että kulttuuri ja taide on monimuotoista ja kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa.

Kulttuurikeskukseen kuuluu seitsemän toimitaloa: keskustassa Savoy-teatteri, lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo sekä kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa ja eri kaupunginosissa toimivat Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo. Talot järjestävät oman profiilinsa mukaista ohjelmaa läpi vuoden. Kesäisin myös Espan lava täydentää Helsingin kulttuurikeskuksen ohjelmatarjontaa. Toimipaikkojen tapahtumat toteutetaan tiiviissä yhteistyössä helsinkiläisen taide- ja kulttuurikentän kanssa. 

Lisäksi kulttuurikeskus jakaa avustuksia ja apurahoja taide- ja kulttuurialan organisaatioille, yhteisöille ja taiteilijoille sekä tarjoaa taiteilijoille hyvin varustettuja esitystiloja eri puolilta Helsinkiä. Ateljeetiloja ammattitaiteilijat voivat hakea Harakan saaresta, ja Eläintarhan huvila tarjoaa tukea vierailevien ulkomaalaisten taiteilijoille asumiseen.


Kulttuurin ajankohtaiset

Mitä kaupungin kulttuurikentällä tapahtuu? Ajankohtaisia tapahtumia Kulttuurikeskuksessa sekä uutisia kulttuuripolitiikan saralta löydät Kulttuurikeskuksen sivuilta.

TUTUSTU


@Hkikulttuuri

Seuraa Helsingin kulttuurikeskusta myös Twitterissä.

SEURAA